Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pyszne lane faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne i chrupiące,troszkę inne od tradycyjnych faworków. Nie wymagają dużo pracy.Warto je upiec do kawy lub herbaty.

Pyszne lane faworki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszne lane faworki

 

 

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia ( około 2 szklanki )
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pyszne lane faworki
1.Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym,mlekiem i mąką pszenną na bardzo gładką masę. 2.Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 3.Olej rozgrzewamy w garnku ,przez lejek lejemy ciasto tworząc różne formy.Faworki pieczemy z obu stron po kilka chwil.Upieczone wyjmujemy i dokładnie osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 4.Usmażone faworki oprószamy cukrem pudrem. 5.Jeżeli ciasto jest za gęste i nie chce lać się przez lejek dolewamy jeszcze trochę mleka delikatnie mieszając z ciastem. 
Pyszne lane faworki
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.