agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszne leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Leczo z cukinią i makaronem

Pyszne leczo

Składniki:

Pyszne leczo

 

  • makaron kokardki 1 opak
  • cukinia 2 szt
  • cebula 3 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • pomidory 5 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 0,5 łyżeczki
  • majeranek 0,5 łyżeczki
  • Usuń z koszyka papryka mielona 0,5 łyżeczki
  • Usuń z koszyka olej 1/4 szklanki
  • Usuń z koszyka przecier pomidorowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pyszne leczo
Przygotować niezbędne składniki na danie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, makaron nie może być rozgotowany . Olej rozgrzać, cebulę obrać, pokroić iwrzucić pokrojoną grubo cebulę i smażyć do zeszklenia. Cukinię umyć, obrać. Wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę, dość często mieszać. Kiedy cukinia zmięknie dorzucić paprykę opłukaną, usunąć z niej gniazda nasienne i pokrojoną w kostkę lub paseczki. Dodać sól i pieprz ub inne ulubione zioła. Trzymać na ogniu parę minut, aż papryka zmięknie. Dodać pomidory, które wcześniej należy sparzyć oraz obrać ze skórki. Dodać majeranek, paprykę w proszku i trzymać na wolnym ogniu ok. 10 min. Na parę minut przed końcem dodać przepuszczony przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu wyłożyć leczo na środek, na boki talerza nałożyć makaron kokardki.