Sposób przygotowania:
Pysznie śliwkowa drożdżówka z kruszonką
Śliwki opłukać, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, i połówki śliwek pokroić na 2 części.
W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem. Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto. Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lu1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić.
W misie robota rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 20 minut pod przykryciem. Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, startą skórkę z cytryny, wlać resztę mleka i hakiem robota wyrabiać z 2 minuty ciasto. Następnie wlać stopiony tłuszcz z mlekiem i wyrabiać z 6 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do 3 silikonowych keksówek (lu1 duża forma 34x25 cm), na cieście ułożyć ćwiartki śliwek skórką do dołu.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, posypać śliwki kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formie ciasto wystudzić.