ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 710]

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety jarskie jajeczno-pieczarkowe, doskonale smakują na ciepło ale również na zimno np z sosem czosnkowym.

Kotlety jajeczno-pieczarkowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo. Następnie w zimnej wystudzić, obrać i tłuczkiem do ziemniaków pognieść.

Pieczarki obrane drobno pokroić i z drobno posiekaną cebulą bez soli usmażyć na oleju rzepakowym do odparowania płynu.

Pieczarki dodać do jajek, dodać posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, jajka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni.

Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Jajka tłuczkiem gniotę, bo lubimy kawałeczki jajek w kotlecie.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Pieczarki smażyć na oleju bez soli do odparowania wody.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Masa jajeczna ma być dobrze wyrobiona.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Formować nie za grube kotlety i nie za duże.
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Kotlety jajeczno-pieczarkowe
Kotlety jajeczno-pieczarkowe