Sposób przygotowania:
Pyszny chłodnik
Botwinkę umyć,oczyścić z brzydkich liści.
Buraczki oddzielić od łodyg, obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu ostudzić a buraczki zetrzeć na tarce.
Listki i łodyżki pokroić na drobno - nie gotować.
Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce , posolić i zostawić aby puściły sok.
Koperek,szczypiorek opłukać ,osaczyć z wody i poszatkować.
Wszystkie składniki włożyć do szklanej miski , zalać buraczkami wraz z wodą w której sie gotowały.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Następnie wlać schłodzony jogurt razem ze śmietaną.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Chłodnik włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Podawać z jajkami na twardo.
Buraczki oddzielić od łodyg, obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu ostudzić a buraczki zetrzeć na tarce.
Listki i łodyżki pokroić na drobno - nie gotować.
Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce , posolić i zostawić aby puściły sok.
Koperek,szczypiorek opłukać ,osaczyć z wody i poszatkować.
Wszystkie składniki włożyć do szklanej miski , zalać buraczkami wraz z wodą w której sie gotowały.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Następnie wlać schłodzony jogurt razem ze śmietaną.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Chłodnik włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Podawać z jajkami na twardo.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi;)