Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
Kapustę opłukałam. Nożem odcięłam liście przy głąbie, ale ich nie zdejmowałam.
W dużym garnku zagotowałam wodę, włożyłam kapustę i obgotowywałam, zdejmując kolejno liście.
Liście ułożyłam na talerzu, a gdy wystygły, obkroiłam gruby nerw.
W lekko osolonej wodzie ugotowałam ryż na półmiękko, ostudziłam.
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, zrumieniłam cebulę.
Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.
Mięso zmieliłam. Dodałam ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posoliłam do smaku.
Farsz wymieszałam.
Na liście kapusty nakładałam nadzienie, zwijałam gołąbki.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180 stC.
Żaroodporne naczynie posmarowałam pozostałym olejem, położyłam liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu ułożyłam gołąbki. Pomidor pokroiłam w kostkę, rozłożyłam na gołąbkach. Zalałam gorącym bulionem, przykryłam folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Gołąbki piekłam 40 minut, następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 15 minut.
Podałam na gorąco.
Smacznego!
W dużym garnku zagotowałam wodę, włożyłam kapustę i obgotowywałam, zdejmując kolejno liście.
Liście ułożyłam na talerzu, a gdy wystygły, obkroiłam gruby nerw.
W lekko osolonej wodzie ugotowałam ryż na półmiękko, ostudziłam.
Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, zrumieniłam cebulę.
Suszone pomidory pokroiłam w kostkę.
Mięso zmieliłam. Dodałam ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posoliłam do smaku.
Farsz wymieszałam.
Na liście kapusty nakładałam nadzienie, zwijałam gołąbki.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 180 stC.
Żaroodporne naczynie posmarowałam pozostałym olejem, położyłam liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu ułożyłam gołąbki. Pomidor pokroiłam w kostkę, rozłożyłam na gołąbkach. Zalałam gorącym bulionem, przykryłam folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Gołąbki piekłam 40 minut, następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 15 minut.
Podałam na gorąco.
Smacznego!
Justi2401
mariwanna
my je uwielbiamy;)
halina