Sposób przygotowania:
Pyzy ziemniaczane z farszem cebulowo-porowymETAP 1:
Pora drobniutko posiekać, umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym i dodać pora.
Dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać pieprz i sól. Przestudzić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko , mąkę pszenna i ziemniaczana. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić wałki. Wałki pokroić na ok 4 cm kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczać i nakładać farsz. Zalepiać i uformować kule. Pyzy wkładać do gotującej się , osolonej wody.
Gotować do wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.
Na patelni stopić masło i dodać pokrojone na ósemki jabłko i żurawinę. Dodać łyżkę miodu.
Pyzy podawać ciepłe z jabłkiem i żurawiną. Smacznego.
SylaUla
ewaeu
Bardzo dziękuję...:)