Sposób przygotowania:
Pyszny gruszkowiec z kawałkami czekolady
1. Orzechy laskowe zmieliłam w blenderze.
2. Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia, dodałam do niej orzechy i dokładnie wymieszałam.
3. Masło starłam na tarce o dużych oczkach, dorzuciłam do mieszanki orzechowej. Mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) wymieszałam ciasto do konsystencji kruszonki. Dodałam jajka i cukier i zmiksowałam jeszcze, ale krotko.
4. Teraz gruszki: obrałam je i oczyściłam z gniazd, połowę pokroiłam w drobna kostkę, a resztę w cieniutkie paseczki i odłożyłam na bok.
5. Razem z posiekaną czekoladą dodałam pokrojone w kostkę gruszki do ciasta i ŁOPATKĄ delikatnie wymieszałam.
6. Mała tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniłam ciastem. Na wierzch dekoracyjnie ułożyłam plasterki gruszek i piekłam około godziny w temp 175 stopni.
7. Konfiturę pomarańczowa rozpuściłam w małym rondelku ( nie dopuściłam do zagotowania) posmarowałam nią wierzch ciasta (pięknie błyszczy!)
Smacznego!
2. Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia, dodałam do niej orzechy i dokładnie wymieszałam.
3. Masło starłam na tarce o dużych oczkach, dorzuciłam do mieszanki orzechowej. Mikserem z końcówka do ciasta drożdżowego (hak) wymieszałam ciasto do konsystencji kruszonki. Dodałam jajka i cukier i zmiksowałam jeszcze, ale krotko.
4. Teraz gruszki: obrałam je i oczyściłam z gniazd, połowę pokroiłam w drobna kostkę, a resztę w cieniutkie paseczki i odłożyłam na bok.
5. Razem z posiekaną czekoladą dodałam pokrojone w kostkę gruszki do ciasta i ŁOPATKĄ delikatnie wymieszałam.
6. Mała tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wypełniłam ciastem. Na wierzch dekoracyjnie ułożyłam plasterki gruszek i piekłam około godziny w temp 175 stopni.
7. Konfiturę pomarańczowa rozpuściłam w małym rondelku ( nie dopuściłam do zagotowania) posmarowałam nią wierzch ciasta (pięknie błyszczy!)
Smacznego!
Julia394