ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Ciasto czekoladowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest smaczne, aromatyczne, wilgotne, mocno czekoladowe i truskawkowe, smakuje idealnie o każdej porze roku.

Ciasto czekoladowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

 

 

  • margaryna 20 dag,
  • kakao 6 łyżek,
  • czekolada gorzka kulki 100 gram,
  • mleko 150 gram,
  • cukier puder 4 łyżki

 

  • wiórki kokosowe - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Wszystkie składniki wyrabiamy od razu razem.

Do pojemnika wsypać cukier, wlać olej rzepakowy, wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto.

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Ciasto musi być dość gęste, nie za rzadkie.

Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch.

ETAP 3:

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Truskawki obsypane mąką nie zapadną się w ciasto.

Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta.

ETAP 4:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, zostawić w formie do wystudzenia.

ETAP 5:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

W garnuszku stopić margarynę, wlać mleko, wsypać cukier, kakao i rózgą mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia.

ETAP 6:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Od razu wsypać kulki czekoladowe, wymieszać i polewę wlać na ciasto w formie.

ETAP 7:

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Posypać od razu kokosem i zostawić w lodówce do zastygnięcia polewy.