ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się udaje, jest idealną bazą do różnych owoców.

Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe

 

  • jajka 6 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • aromat migdałowy 2 krople,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • śliwki 14 sztuk większe,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe
Miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste, gładkie ciasto.

Forma 25x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto łyżką rozsmarować w formie, gęsto rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, ostudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe
Masa grudkowata po dodaniu mąki będzie bardzo gładka.
Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe
Śliwki mniej dojrzałe nie puszczą tyle soku i nie będzie zakalca.
Łatwe, smaczne ciasto śliwkowe
Owoce możemy dodać jakie lubimy, również mrożone po odmrożeniu.