ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik bez pieczenia.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • twaróg półtłusty 80 dag,
  • jogurt gęsty 380 gram,
  • margaryna 250 gram,
  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 1 szklanka,
  • cynamon 3 łyżki,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • budyń bananowy 1 opakowanie,
  • mleko 380 gram,
  • herbatniki 200 gram

 

  • cukier puder 1 szklanka,
  • kakao 2 łyżki,
  • gorąca woda 3-4 łyżki,
  • kolorowa posypka - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany

ETAP 1:

Sernik gotowany
Blender wystarczy do twarogu z jogurtem.

Twaróg i jogurt blenderem zmiksować na gładką masę.

ETAP 2:

Sernik gotowany
Jajka z cukrem dobrze ubite dadzą lekkości sernikowi.

Jajka, cukier, cynamon mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 3:

Sernik gotowany
Składniki mikserem dokładnie połączyć.

Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.

ETAP 4:

Sernik gotowany

Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając.

ETAP 5:

Sernik gotowany

Budynie wymieszać dokładnie w mleku, wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia.

ETAP 6:

Sernik gotowany

Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć 1 warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej.

ETAP 7:

Sernik gotowany

Rozłożyć 2 warstwę herbatników i wylać resztę masy serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce.

ETAP 8:

Sernik gotowany

Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier.

ETAP 9:

Sernik gotowany

Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem.