Pyszny kurczak po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie, ktore zmienia nasze spojrzenie na kurczaka.

Pyszny kurczak po grecku

Składniki:

Pyszny kurczak po grecku

 

  • na porcje dla dwoch osob:

 

  • 2 duze palki z kurczaka,
  • 1 duza cytryna,
  • 2 lyzki oregano,
  • 1 lyzka oliwy z oliwek,
  • 1 cebula sredniej wielkosci
  • sol i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pyszny kurczak po grecku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Umyte i osuszone mieso z kurczaka nacieramy oregano, sola i pieprzem. Cytryne kroimy w plasterki (nie za cienkie). Sok z koncowek cytryn (tzw. pietek) wyciskamy na mieso. Plasterki ukladamy, tak by mniej wiecej dwa znajdowaly sie pod miesem i na nim. Wszystko polewamy oliwa. Kroimy cebule w sluszne kawalki i obkladamy palki, przykryte cytryna. Obrane i pokrojone w czastki ziemniaki ukladamy wokol naszych palek z kurczaka (w ten sposob mamy mniej brudnych naczyc, bo wszystko piecze sie w jednym naczyniu). Nastepnie posypujemy ziemniaki tymiankiem, rozmarynem i sola. Ilosc zalezy jaka intensywnosc smaku chcemy uzyskac. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut, nastepnie zdejmujemy przykrycie, podkrecamy temperature na 250 stopni C (to maksimum mojego piekarnika) i pieczemy jeszcze 25 minut.Smacznego :)