aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Rabarbarowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z rabarbarem fajny sposób na wykorzystanie tego owocu :) lubię takie sezonowe owoce w ciastach!

Rabarbarowa pianka

Składniki:

Rabarbarowa pianka

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek maki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Rabarbar:
  • 1,50 kg rabarbaru
  • 1 galaretka zielona
  • Cukier do smaku
  • Śmietanka:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki czerwone
  • 0,5 szkl wiśni
  • Dodatkowo:
  • Wiórki czekolady do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowa pianka
Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną piane z cukrem. Dodajemy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Mieszamy delikatnie i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Rabarbar: Rabarbar oczyszczamy myjemy i smażymy do lekkiego rozpadnięcia po czym dodajemy cukier i galaretkę. Studzimy. Śmietanka: Śmietankę ubijamy dodajemy tężejące galaretki rozpuszczone w 0,5 szkl wrzątku miksujemy, wsypujemy wiśnie i mieszamy. Przełożenie: Biszkopt jasny- tężejący rabarbar- śmietanka- wiórki czekoladowe.