Sposób przygotowania:
Wiosenne ciasto z rabarbarem i budyniem
Rabarbar oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, obrać ze skórki. Przygotować składniki na ciasto. Mąkę przesiać. Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i dodać do mąki, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji. Ciastem wyłożyć dno i boki blaszki do pieczenia i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć ciasto do piekarnika do temperatury 190 stopni C i zapiekamy ciasto przez około 30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić je. Przygotować masę, w tym celu rabarbar pokroić w plasterki o grubości około. 2 cm. Rabarbar zasypać cukrem i odstawić do momentu aż puści sok, a cukier się rozpuści . Przełożyć rabarbar do rondla, dodać masło, Budyń rozmieszać z mlekiem. Jak tylko rabarbar zacznie się gotować wlewamy do niego mleko z budyniem i podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia masy. Masę wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na masę wyłożyć piankę: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną wymieszać i wyłożyć na rabarbarowy budyń. Wstawić ciasto do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, wyjąć i ostudzić ciasto.