zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto z rabarbarem i pianką to pyszne połączenie. Ciasto przed podaniem powinno odstać najpierw w lodówce a potem w chłodnym miejscu ale po za lodówką.

Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką

 

  • Biszkopt :
  • 3 jajka ( M )
  • 1/3 szk cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 5 dużych łodyg rabarbaru
  • 2 szk wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ( opcjonalnie cukier do smaku )
  • Pianka :
  • 420 g serka waniliowego ( 3 x po 140 g )
  • 1 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka jagodowa

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
BISZKOPT : Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem. Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki. MASA RABARBAROWA : Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować aż rabarbar się rozpadnie, a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem ( u mnie herbatka owocowa ), wyłożyć tężejącą masę i przykryć drugim plackiem a potem docisnąć. PIANKA : Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia. Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.
Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
Etap Upiec najpierw biszkopt i przekroić na dwa placki
Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
Etap Przygotwac masę rabarbarową i schlodzić
Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
Etap 3 Przygotwac piankę z serków i galaretki
Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
Etap 4 Przelożyć ciasto czyli biszkopt masa rabarbarowa biszkopt i pianka