Sposób przygotowania:
Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką
BISZKOPT : Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem. Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki. MASA RABARBAROWA : Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar. Gotować aż rabarbar się rozpadnie, a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem ( u mnie herbatka owocowa ), wyłożyć tężejącą masę i przykryć drugim plackiem a potem docisnąć. PIANKA : Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia. Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.
zbysiowa
Ewa
zewa
eliza135