Sposób przygotowania:
Trata jabłkowo rabarbarowa z pianką
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Później rozwałkować przełożyć do formy i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Jabłka obrać i pokroić w kostkę bez gniazd nasiennych. Rabarbar obrać i opłukać pokroić na małe kawałki przełożyć do rondla wraz z jabłkami wsypać cukier i smażyć aż rabarbar puści sok. Do rabarbaru i jabłek dodać bułkę tartę i kisiel całość wymieszać. Gorącą masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Z białek i cukru pudru ubić pianę wyłożyć na masę z rabarbaru. Ciasto piec w piekarniku prze 25 minut w temp 180 stopni później zmniejszyć temp do 140 stopni i piec ciasto jeszcze ok 20 minut.