kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mój syn jest od nich "uzależniony"

Racuchy

Składniki:

Racuchy

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml wódki

Sposób przygotowania:

Racuchy
Z dwóch łyżek mąki,odrobiny mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.Reszte składników połączyć.Kiedy drożdże podwoją swoją obiętość dodać do reszty składników , dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja obiętosc kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz.Można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka