Sposób przygotowania:
Waniliowe racuchy z gruszkami
Przygotować gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka , cukru waniliowego . Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli . Obrać gruszki . Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne .Pokroić w cienkie pół plasterki . Na patelni rozgrzać olej . Kłaść na gorący porcje ciasta .A na niego wrzucać paseczki gruszek .Przycisnąć by wpadły w ciasto- polać odrobiną ciasta by zakryło gruszki . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się za mocno nie przypiekły . Zdjąć z patelni - jeśli trzeba odsączać na papierowych ręcznikach kuchennych.
* robię sama domowy. Po prostu wsypuję do słoika cukier ( 1/2 kg ) i wkładam do niego rozcięte 2 laski wanilii . Zamykam słoik i zostawiam na jakieś 2 tygodnie . Potem można cukier już używać. Wanilię wyjmuję i wsadzam w drugi słoik z cukrem. Spokojnie jak postoi to nada aromatu i zapachu następnej partii cukru.
Nie posypywałam po podaniu cukrem bo miałam słoiczek wiśni z amaretto i tak podjadałyśmy .
* robię sama domowy. Po prostu wsypuję do słoika cukier ( 1/2 kg ) i wkładam do niego rozcięte 2 laski wanilii . Zamykam słoik i zostawiam na jakieś 2 tygodnie . Potem można cukier już używać. Wanilię wyjmuję i wsadzam w drugi słoik z cukrem. Spokojnie jak postoi to nada aromatu i zapachu następnej partii cukru.
Natala1210
cherry
Babciagramolka
Bierzcie dziewczyny ile chcecie . Jak zwykle sie rozpędziłam i mam nadmiar . Nie umiem już na wiecej niż dwie osoby robić . Dziś przyszła kuzynka i mam cały półmisek ponad plan bo zrobiłam z podwójnej porcji.
gosiczek821
jaNina