Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Racuchy z... gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne racuszki na śniadanie lub kolację.

Racuchy z... gruszką

Składniki:

Racuchy z... gruszką

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 3 dag drożdże,
  • 4-5 łyżek cukier,
  • 1 łyżka masło,
  • 2-3 sztuki gruszki,
  • do smażenia olej

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z... gruszką
Z lekko ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn. Dokładnie go wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozczyn drożdżowy i wymieszać( w razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki, tak, aby ciasto nie było zbyt lejące się). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gruszki obrać i pokroić w plasterki wydrążając z nich gniazda nasienne. gdy ciasto wyrośnie włożyć do niego plasterki gruszek, wymieszać delikatnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim racuszki z obu stron na złoto tak, żeby plasterek gruszki znalazł się w środku.