kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1115]

Racuchy drożdżowe na kefirze, z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne racuszki z malinami. Przygotowane na kefirze z dodatkiem wiórków kokosowych. Pyszne racuszki polecam na słodki posiłek.

Racuchy drożdżowe na kefirze, z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy drożdżowe na kefirze, z malinami

Na zaczyn :

Pozostałe składniki :

  • 100 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe na kefirze, z malinami
Maliny myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy. Robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy maliny, cukier i wiórki, mieszamy i rozgniatamy maliny. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na rozgrzanym oleju, smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor. 
Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. 
Racuchy drożdżowe z malinami na kefirze
Umyte i odsączone z wody maliny wkładamy do miski.
Racuchy drożdżowe z malinami na kefirze
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i cukier.
Racuchy drożdżowe z malinami na kefirze
Ciasto na racuszki po trzydziestu minutach.
Racuchy drożdżowe z malinami na kefirze
Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.