Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z kremem malinowymETAP 1:
Maliny zasypać w garnuszku cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z resztą cukru. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka.
ETAP 3:
Następnie naprzemiennie sypać przesianą mąkę i wlewać zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia ok 30min. Ciasto powinno ruszyć do góry.
ETAP 4:
Kłaść porcję ciasta na patelni. Kiedy pojawią się pęcherzyki i jedna strona się zrumieni, przewracać racuchy. Smażyłam w metalowych rantach napełniając ciasto do połowy. Kiedy wyrosło przewróciłam na drugą stronę i zdjęłam metalową obręcz.
W między czasie zmiksować serek mascarpone razem z przetartymi, ostudzonymi malinami. Smarować kremem ciepłe racuchy i ozdabiając świeżymi malinami. Smacznego.