Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy z malinami i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Racuchy z malinami i rabarbarem można podawać z miodem, sosem czekoladowym lub cukrem pudrem. Smacznego.

Racuchy z malinami i rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy z malinami i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z malinami i rabarbarem
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem z wanilią. Maliny opłukać i osuszyć.

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać jogurt, pozostałą mąkę, sól i żółtko, wymieszać, odłożyć na 10 minut.

Następnie wsypać maliny i rabarbar, delikatnie zamieszać.

Na rozgrzaną olej łyżką układać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać oprószone cukrem pudrem. 
Racuchy z malinami i rabarbarem
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki, odłożyć do wyrośniecia
Racuchy z malinami i rabarbarem
Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtko i pozostałe składniki
Racuchy z malinami i rabarbarem
Wsypać maliny i pokrojony rabarbar wymieszany z cukrem z wanilią
Racuchy z malinami i rabarbarem
Wszystko razem bardzo delikatnie wymieszać.
Racuchy z malinami i rabarbarem
Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki.