Sposób przygotowania:
Zupa botwinka
Najpierw należy ugotować wywar na mięsie z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.
(Zupę można też przygotować na wywarze z samych warzyw i na końcu dodać odrobinę masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.)
Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (te z botwinki).
Wszystko razem gotować 15-20 minut i po tym czasie dodać drobno pokrojone łodygi oraz liście botwiny.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników i wymieszać z sokiem z cytryny.
Na końcu zupę zabielić śmietaną i solidnie posypać posiekaną zieleninę.
Botwinkę doprawić zgodnie z własnym smakiem.
(Zupę można też przygotować na wywarze z samych warzyw i na końcu dodać odrobinę masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.)
Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (te z botwinki).
Wszystko razem gotować 15-20 minut i po tym czasie dodać drobno pokrojone łodygi oraz liście botwiny.
Całość gotować do miękkości wszystkich składników i wymieszać z sokiem z cytryny.
Na końcu zupę zabielić śmietaną i solidnie posypać posiekaną zieleninę.
Botwinkę doprawić zgodnie z własnym smakiem.