Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa botwinka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cała moja rodzina uwielbia ten buraczkowy smak połączony z mnóstwem warzyw, śmietaną oraz posiekaną zieleniną. Często też do zupy dodajemy kawałki jajek ugotowanych na twardo.

Zupa botwinka

Składniki:

Zupa botwinka

 

  • mięso na wywar (opcjonalnie)
  • 2-3 pęczki botwinki (liście z buraczkami)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki/koperek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa botwinka
Najpierw należy ugotować wywar na mięsie z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli.

(Zupę można też przygotować na wywarze z samych warzyw i na końcu dodać odrobinę masła, dobrej jakości oleju, np. rzepakowego lub oliwy.)

Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę pietruszkę, selera oraz buraczki (te z botwinki).

Wszystko razem gotować 15-20 minut i po tym czasie dodać drobno pokrojone łodygi oraz liście botwiny.

Całość gotować do miękkości wszystkich składników i wymieszać z sokiem z cytryny.

Na końcu zupę zabielić śmietaną i solidnie posypać posiekaną zieleninę.

Botwinkę doprawić zgodnie z własnym smakiem.

Tagi:

zupa botwinka