rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Racuchy drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nigdy nie robiłam racuchów z owocami. Te był pierwszymi, na dodatek pysznymi. Na tyle, że zjadłam kilka na noc, bo nie mogłam się im oprzeć. Pulchne, delikatne i leciutkie. Śmiało można zamienić truskawki na inne owoce lata- jagody czy maliny.

Racuchy drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Racuchy drożdżowe z truskawkami

 

  • Na ok 25 racuchów (o śr. ok 6-7cm):

 

 

  • oraz olej do smażenia
  • ok 400g truskawek
  • cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z truskawkami

Rozczyn

Racuchy drożdżowe z truskawkami
Przygotowujemy najpierw rozczyn drożdżowy

Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, syrop trzcinowy oraz 100g mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do zwiększenia objętości o 1/3. Możemy je przykryć ściereczką, ale nie jest to konieczne. Ważne by rozczyn nie stał na "przeciągu".

Ciasto:

Racuchy drożdżowe z truskawkami
Z rozczynu oraz pozostałych składników przygotowujemy ciasto

Oddzielone od żółtek białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy oraz resztę mąki. Wyrabiamy ręką bądź mikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Mus truskawkowy:

Racuchy drożdżowe z truskawkami
W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy sos truskawkowy

W tym czasie jak ciasto rośnie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:) Możemy: Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu.

Smażenie:

Racuchy drożdżowe z truskawkami
Przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany tłuszcz, wbijamy kawałki owoców i smażymy na rumiany kolor

Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym.


Tagi:

jajka jajko