Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z truskawkamiRozczyn
Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, syrop trzcinowy oraz 100g mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do zwiększenia objętości o 1/3. Możemy je przykryć ściereczką, ale nie jest to konieczne. Ważne by rozczyn nie stał na "przeciągu".
Ciasto:
Oddzielone od żółtek białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy oraz resztę mąki. Wyrabiamy ręką bądź mikserem z hakiem aż do połączenia składników. Masa ma być gładka, lejąca i z pęcherzykami powietrza. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Mus truskawkowy:
W tym czasie jak ciasto rośnie truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przygotujemy w zależności od tego jak je chcemy podać:) Możemy: Ćwiartki truskawek poukładać na talerzu lub zrobić sos truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego miksujemy na gładki krem. Możemy również ćwiartki truskawek wbić w jedną stronę (tą niepieczoną) racucha, a następnie smażyć je obrócone na małym ogniu.
Smażenie:
Racuchy nakładamy łyżką na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu na zloty kolor z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy sosem truskawkowym.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2