Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Racuchy dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Racuchy są mięciutkie, słodziutkie, urzekają wspaniałym, żółtym kolorem. Ponieważ dyniowe puree dość dobrze się przechowuje więc możemy je przygotować także zimą. Będą idealne na Tłusty Czwartek.

Racuchy dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy dyniowe

 

  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 200g puree z dyni,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120-150g mąki,
  • 60ml mleka,
  • olej do głębokiego smażenia,

Sposób przygotowania:

Racuchy dyniowe
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem. Następnie dodajemy dyniowe puree, mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego :) Uwaga: 1) Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie. 2) Ilość mąki zależy od rodzaju dyni. Przy dyni zwyczajnej należy dać jej troszkę więcej.
Racuchy dyniowe
Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie.
Racuchy dyniowe
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem.
Racuchy dyniowe
Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto.
Racuchy dyniowe
Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.