Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Racuchy mirabelkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekko kwaskowe racuszki z mirabelkami.

Racuchy mirabelkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy mirabelkowe

 

  • ok.
  • 200g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki cukru (moje mirabelki były kwaśne)
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy mirabelkowe
Mirabelki należy dokładnie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na ćwiartki . Z jajek, mąki oraz mleka zamiksować gęste ciasto, dodać do niego proszek do pieczenia, cukier oraz olej. Do ciasta dodać pokrojone wcześniej mirabelki i zamieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć małe placuszki na złoto, posypać cukrem pudrem.
Racuchy mirabelkowe
Dojrzałe mirabelki umyć i usunać pestki.
Racuchy mirabelkowe
Śliwki po umyciu pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki
Racuchy mirabelkowe
Smażyć na rumiano placuszki na rozgrzanej patelni.

Tagi:

jajko jajka