WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Racuchy na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, pyszne racuszki zrobione z ciasta z dodatkiem maślanki, na sodzie spożywczej. Są idealne na podwieczorek.

Racuchy na maślance Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy na maślance

 

  • Ok. 2,5szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 500ml maślanki naturalnej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy na maślance

ETAP 1:

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Maślankę przelać do miski. Wbić jajko i wymieszać rózgą do połączenia. Następnie wsypać mąkę, sodę i cukier kryształ i waniliowy. Wszystko wymieszać łyżką.

Ciasto odstawić na kilka minut by rozpoczęło. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką porcje ciasta.

Smażyć placki po 2-3 minuty z każdej strony na niedużym ogniu. Usmażone placki wykładać na talerz. Podawać z cukrem pudrem.

Racuchy na maślance
Porcja usmażonych placuszków wyłożona na talerz i oprószona cukrem pudrem

Tagi:

racuchy dania