Sposób przygotowania:
Racuchy na maślance z jabłkiem
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.
Mleko wlać do wyższego naczynia dodać jajko, szczyptę soli, rozmieszać na jednolitą masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Smakują pysznie zaraz po upieczeniu jak i na zimno.
Mleko wlać do wyższego naczynia dodać jajko, szczyptę soli, rozmieszać na jednolitą masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.
Smakują pysznie zaraz po upieczeniu jak i na zimno.
gusia1000