BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Racuchy na maślance z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne szybkie proste w wykonaniu racuchy na maślance. Racuchy z dodatkiem jabłek smakują jak i dużym tak i małym łasuchom.

Racuchy na maślance z jabłkiem

Składniki:

Racuchy na maślance z jabłkiem

 

  • maślanka 300 ml,
  • mąka 1 szkl,
  • jajko 1 szt,
  • jabłka 2 szt,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • cukier 1 łyżka,
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Racuchy na maślance z jabłkiem
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.

Mleko wlać do wyższego naczynia dodać jajko, szczyptę soli, rozmieszać na jednolitą masę, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.  Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane jabłka i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.

Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

Smakują pysznie zaraz po upieczeniu jak i na zimno.