Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy z mąki razowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Racuchy z mąki razowej są puszyste, smaczne i bardzo łatwe do przygotowania. Można do nich wykorzystać kefir, jogurt lub zsiadłe mleko.

Racuchy z mąki razowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z mąki razowej

 

  • 1,5 szkl maślanki
  • 2 szkl mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 3-4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy z mąki razowej
Maślankę wlać do miski, dodać żółtko, sodę oczyszczoną, cukier z wanilią, cukier, sól i zamieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać lub zetrzeć na grubej tarce. Do maślanki dodać 2 łyżki oliwy, wsypać mąkę, posiekane jabłka, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Racuchy z mąki razowej
Do maślanki dodać żółtko sodę oba cukry sól i zamieszać
Racuchy z mąki razowej
Następnie wsypać razową mąkę i posiekane jabłka
Racuchy z mąki razowej
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać
Racuchy z mąki razowej
Na rozgrzanej oliwie smażyć rumiane placuszki