Sposób przygotowania:
Królik w śmietanie z marchewka i koperkiemEtap 1
Mięso z królika dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem i obłożyć liśćmi laurowymi. Pozostawić w lodówce na noc.
Etap 2
Mięso z królika lekko posolić, obtoczyć w mace i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Etap 3
W międzyczasie do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, sos sojowy i suszony tymianek, sól i pieprz i zagotować.
Następnie włożyć obsmażone kawałki królika.
Etap 4
Na patelnie po króliku dać posiekany czosnek i cebulę i zeszklić, podlać wodą, zagotować i dolać do garnka z daniem. Następnie do garnka dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Zamknąć gar pokrywką i gotować około 1 godzinę.
Etap 5
Na koniec danie należy doprawić śmietanką (trzeba ja zahartować wywarem, żeby się nie ścięła), dodać koperek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.