renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem. To pyszne i delikatne mięso królicze ze słodkawym smakiem marchewki.

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem

 

  • 4 nogi z królika ( 2 przednie i 2 tylne)
  • kilka liści laurowych
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g marchewki
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • koperek
  • olej, mąka

Sposób przygotowania:

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem

Etap 1

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem
Mięso królicze należy obłożyć liśćmi laurowymi.

Mięso z królika dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem i obłożyć liśćmi laurowymi. Pozostawić w lodówce na noc.

Etap 2

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem
Po nocnym marynowaniu mięso posolić i obtoczyć w mące, obsmażyć.

Mięso z królika lekko posolić, obtoczyć w mace i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

Etap 3

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem
W garnku zagotować wodę z przyprawami i włożyć królika.

W międzyczasie do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i zagotować. Dodać kurkumę, sos sojowy i suszony tymianek, sól i pieprz i zagotować.

Następnie włożyć obsmażone kawałki królika.

Etap 4

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem
Danie gotować pod przykryciem około jedną godzinę.

Na patelnie po króliku dać posiekany czosnek i cebulę i zeszklić, podlać wodą, zagotować i dolać do garnka z daniem. Następnie do garnka dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Zamknąć gar pokrywką i gotować około 1 godzinę.

Etap 5

Królik w śmietanie z marchewka i koperkiem
Danie z królika należy podawać z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!!!

Na koniec danie należy doprawić śmietanką (trzeba ja zahartować wywarem, żeby się nie ścięła), dodać koperek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.