cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Racuchy na maślance z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy z gruszkami przygotowane na bazie maślanki to dobry pomysł na śniadanie. Racuchy przygotowałam bez dodatku drożdży.

Racuchy na maślance z gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy na maślance z gruszkami

 

  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 duże jajko
  • 2 duże gruszki (u mnie Generał)

Sposób przygotowania:

Racuchy na maślance z gruszkami
Do miski wlej maślankę, wbij jajko i roztrzep rózgą. Gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dodaj przesianą mąkę z sodą i cukier wanilinowy. Wymieszaj, dodaj starte gruszki.

Patelnię z niewielką ilością oleju (dałam 1 łyżkę) rozgrzej i za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta.

Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osusz na ręczniku papierowym. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Racuchy na maślance z gruszkami
Racuchy na maślance z gruszkami: smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu
Racuchy na maślance z gruszkami
Racuchy na maślance z gruszkami: mieszanie wszystkich składników
Racuchy na maślance z gruszkami
Racuchy na maślance z gruszkami: łączenie maślanki z mąką i jajkiem