BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1080]

Racuchy z gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, pulchne i puszyste racuchy z dodatkiem gruszki. Racuchy bardzo lubią moje wnuki wiec dla nich urozmaicam racuchy z różnymi owocami.

Racuchy z gruszką

Składniki:

Racuchy z gruszką

 

  • Gruszki 3 -4 szt,
  • mleko 2 szkl,
  • jajka 2,
  • mąka około 2 szkl,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżka,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:

Racuchy z gruszką
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mlekiem, cukrem, solą oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natomiast białka ubić na sztywną piane i delikatnie połączyć z ciastem.

Gruszki obrać ze skóry przekroić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w plasterki.

Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju nakładać porcje ciasta na cisto nałożyć plasterki gruszek wciskając je lekko w ciasto.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypać cukrem pudrem.