Sposób przygotowania:
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Do miski wlać zsiadłe mleko i mleczko kokosowe, dodać odrobinę soli, żółtko, sodę, miód i cukier z ziarenkami wanilii, zamieszać.
Następnie wsypać przesiane mąki i posiekane gruszki, niezbyt dokładnie wymieszać. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
Na rozgrzaną oliwę łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Następnie wsypać przesiane mąki i posiekane gruszki, niezbyt dokładnie wymieszać. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.
Na rozgrzaną oliwę łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.