Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuchy z gruszkami to pomysł na bardzo szybkie i łatwe do przygotowanie smaczne śniadanie. Polecam.

Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami

 

  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 gruszki
  • sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Do miski wlać zsiadłe mleko i mleczko kokosowe, dodać odrobinę soli, żółtko, sodę, miód i cukier z ziarenkami wanilii, zamieszać.

Następnie wsypać przesiane mąki i posiekane gruszki, niezbyt dokładnie wymieszać. Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając.

Na rozgrzaną oliwę łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki osączyć na papierowym ręczniku.  
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Zsiadłe mleko połączyć z sodą, cukrem waniliowym i żółtkiem.
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Następnie dodać obie mąki i gruszki, zamieszać.
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Pianę z białka delikatnie wymieszać z ciastem.
Racuchy waniliowo-kokosowe z gruszkami
Usmażone placki osączyć i podawać.

Tagi:

placki owoce