paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Racuchy z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne racuszki na mące żytniej i pszennej z gruszkami pokrojonymi w kosteczkę. Smażone oproszone cukrem pudrem.

Racuchy z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z gruszką

 

  • mleko 1 szkl
  • mąka tortowa 3/4 szkl
  • mąka żytnia 0,5 szkl
  • jajko 1 duże
  • gruszki twarde 2 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z gruszką
Mleko lekko podgrzać do temp. pokojowej dodać jajko i dokładnie wymieszać.

Wsypać mąkę żytnią i mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto.

Gruszki obrać i pokroić w małą kosteczkę, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i kłaść na niego łyżką porcje ciasta. Smażyć na brązowy kolor z obu stron. Posypać na koniec cukrem pudrem.
Racuchy z gruszką
Mleko lekko podgrzać do temp. pokojowej dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Racuchy z gruszką
Wsypać mąkę żytnią i mąkę pszenną, proszek do pieczenia.
Racuchy z gruszką
Gruszki obrać i pokroić w małą kosteczkę a następnie dodać do ciasta i wymieszać.
Racuchy z gruszką
Rozgrzać tłuszcz i kłaść na niego łyżką porcje ciasta. Smażyć na brązowy kolor z obu stron.