Sposób przygotowania:
Racuchy z gruszkami i daktylamiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.
ETAP 4:
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki, delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.