SUPERPRZEPIS

Racuchy z gruszkami i daktylami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Racuchy z gruszkami i daktylami

Racuchy z owocami z ciasta drożdżowego, przygotowane na kefirze są bardzo smaczne i puszyste. Polecam.

Składniki:

Racuchy z gruszkami i daktylami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z gruszkami i daktylami

ETAP 1:

Racuchy z gruszkami i daktylami
Z drożdży, wody, łyżki cukru i mąki przygotować rozczyn.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Racuchy z gruszkami i daktylami
Mąkę wymieszać z solą, jajkiem, kefirem i pozostałym cukrem.

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Racuchy z gruszkami i daktylami
Wszystkie przygotowane składniki ciasta razem wymieszać.

Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.

ETAP 4:

Racuchy z gruszkami i daktylami
Gruszki i daktyle pokroić i połączyć z ciastem.

Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Racuchy z gruszkami i daktylami

Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.