Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Racuchy na zsiadłym mleku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy można podawać z bitą śmietana.

Racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

Racuchy na zsiadłym mleku

 

  • szklanka zsiadłego mleka
  • 15 dag mąki
  • 2 jaja
  • sól, olej
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Racuchy na zsiadłym mleku
Mleko, żółtka i mąkę wymieszać dokładnie, dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Do ciasta można dodać pokrojony w małe kawałki rabarbar. Ciasto kłaść dużą łychą na rozgrzany olej, smażyć
z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, osączyć z tłuszczu, posypać ciepłe racuchy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym