dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kotlety z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, dlatego ważne jest spożywanie tego wspaniałego warzywa pod różnymi postaciami.

Kotlety z cukinii

Składniki:

Kotlety z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z cukinii

Krok 1:

Kotlety z cukinii
Startą cukinie odciskamy z nadmiaru soku.

Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Odstawiamy na ok 20 minut, aby puściła sok. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru soku.

Krok 2:

Kotlety z cukinii
Cukinie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do cukinii wraz z jajkiem, otrębami, posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli masa jest rzadka dodajemy odrobinę bułki tartej. Wyrabiamy masę.

Krok 3:

Kotlety z cukinii
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Z masy formujemy zgrabne kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


Tagi:

warzywa