msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuchy z kurczakiem wędzonym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne i pożywne placuszki.Pasują na każdy posiłek dnia.

Racuchy z kurczakiem wędzonym.

Składniki:

Racuchy z kurczakiem wędzonym.

 

  • 1 duży pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka
  • 4 łyżki fasoli czerwonej konserwowej
  • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z kurczakiem wędzonym.
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę.Fasolkę i groszek opłukać z zalewy i osączyć.Mąkę wymieszać z wodą ,jajkiem i solą.Wrzucić mięso i groszek z fasolą.Posypać tymiankiem.Sodę rozmieszać z łyżką zimnej wody,dobrze wymieszać z masą.Smażyć od razu na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor z obydwu stron.Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można jeść same, ew. z surówką.Można też podać oddzielnie sos np. czosnkowy czy paprykowy.Podawać gorące.