paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Racuchy z ryżu 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie które dzięki różnym smakom konfitur przypadnie do gustu każdemu.

Racuchy z ryżu 5

Składniki:

Racuchy z ryżu 5

 

  • 2 torebki ryżu
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 15 dag maki
  • 7 dag cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej
  • ulubione konfitury

Sposób przygotowania:

Racuchy z ryżu 5
Ryż gotujemy tak jak zawsze, odcedzamy, wyjmujemy z woreczków. Z jajek żółtka oddzielamy od białek i łączymy z cukrami, mąką, mlekiem, ryżem i proszkiem. Całość dokładnie mieszamy. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pianę dodajemy do masy ryżowej i delikatnie mieszamy. Smażymy porcjami(1 łyżka) racuszki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Gotowe smarujemy konfiturą.