aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Racuchy z siadłym mlekiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne-dzieci je uwielbiają

Racuchy z siadłym mlekiem

Składniki:

Racuchy z siadłym mlekiem

 

  • 2 jaja
  • 1 szkl. zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łużeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Racuchy z siadłym mlekiem
Wszystkie składniki dokłanie mieszamy mikserem. aby konsystencja była gęstrza niż śmietana. Smażymy w średnio głebokim tłuszczu placuszki, aż będą puszyste i rumiane.Do ciasta na racuchy możemy dodawać przerożne owoce : jabłka, gruszki, jagody, truskawki, kwiat bzu, morele, brzoskwinie itp.Racuchy możemy posypać cukrem pudrem. Możemy zjeść z konfiturami, marmolada, dżemem. Również możemy zrobić sos ze śmietany lub jogurtu naturalnego, ubijamy z cukrem i polewamy placuszki. Ewentualnie z bitą śmietaną. Wyśmienita kolacja. - Smacznego -