Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy z sosem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam rumiane chrupiące racuszki nie zależnie od tego co jest do nich dodatkiem .

Racuchy z sosem jagodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z sosem jagodowym

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z sosem jagodowym

Drożdże utrzeć  z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki wody . Odstawić  na 15 minut.


Wymieszać  jogurt , jajka , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , cukier puder , szczyptę soli i mąkę .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .


Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło .


Jagody umyć i przebrać usuwając uszkodzone .Połowę jagód wsypać do garnuszka .Zasypać 3 łyżkami cukru brązowego i smażyć aż puszczą sok i rozpadną się .


 Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .


Podawać lekko przestudzone  racuchy polewać ciepłym dżemem jagodowym , posypywać świeżymi jagodami .Do tego mały kleks śmietany jeśli ktoś lubi .



Przy przepisie na ,, Racuchy z malinami 2 " pisałam już na temat na temat ciasta jogurtowo- drożdżowego  -ale powtórzę . Połączenie ciasta drożdżowego na racuchy z takim na maślance , kwaśnym mleku czy jogurcie doskonale się sprawdza . Wpadłam na nie przez przypadek , a teraz robię stale .


 
Racuchy z sosem jagodowym
Drożdże utrzeć z cukrem i zostawic by wyrosły- dodac do reszty składników
Racuchy z sosem jagodowym
Wymieszac dobrze wszystkie składniki ciasta - odstawić na 15 minut
Racuchy z sosem jagodowym
Jagody wsypać do garnuszka i posypac cukrem - smazyc mieszając
Racuchy z sosem jagodowym
Na patelni rozgrzać olej i kłaść porcje ciasta - smażyć na rumiano z obu stron