Sposób przygotowania:
Racuchy z sosem jagodowymDrożdże utrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki wody . Odstawić na 15 minut.
Wymieszać jogurt , jajka , rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy , cukier puder , szczyptę soli i mąkę .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło .
Jagody umyć i przebrać usuwając uszkodzone .Połowę jagód wsypać do garnuszka .Zasypać 3 łyżkami cukru brązowego i smażyć aż puszczą sok i rozpadną się .
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron .
Podawać lekko przestudzone racuchy polewać ciepłym dżemem jagodowym , posypywać świeżymi jagodami .Do tego mały kleks śmietany jeśli ktoś lubi .
Przy przepisie na ,, Racuchy z malinami 2 " pisałam już na temat na temat ciasta jogurtowo- drożdżowego -ale powtórzę . Połączenie ciasta drożdżowego na racuchy z takim na maślance , kwaśnym mleku czy jogurcie doskonale się sprawdza . Wpadłam na nie przez przypadek , a teraz robię stale .