Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z truskawkami na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuchy z truskawkami na maślance są lekkie i puszyste.

Racuchy z truskawkami na maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy z truskawkami na maślance

 

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20-25 dag truskawek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z truskawkami na maślance
Truskawki umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, duże pokroić na kawałki. Maślankę wymieszać z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłobienie, wlać maślankę z jajkiem, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Dużą łyżką kłaść porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na rumiany kolor, usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Racuchy z truskawkami na maślance
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać
Racuchy z truskawkami na maślance
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju
Racuchy z truskawkami na maślance
Usmażone racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu

Tagi:

jajko jajka