Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Racuchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Brak pomysłu na deser? Myślę, że ten dzisiejszy jest już dość jesienny ale my bardzo go lubimy -0 bo któż nie lubi racuchów?

Racuchy ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy ze śliwkami

 

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 350 ml zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 śliwek
  • cukier puder do dekoracji
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy ze śliwkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. podajemy z cukrem pudrem.
Racuchy ze śliwkami
Etap 1 do miski wsypujemy mąkę cukier proszek do pieczenia dodajemy zsiadłe mleko i jajka
Racuchy ze śliwkami
Etap 2 do wymieszanego ciasta dodajemy śliwki
Racuchy ze śliwkami
Etap 3 porcjami nakładamy racuchy an rozgrzany olej
Racuchy ze śliwkami
Etap 4 obracamy na drugą stronę po zarumienieniu