aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Racuchy ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wraz z rozpoczęciem sezonu śliwkowego, na moim stole zawsze pojawiają się te pyszne i bardzo szybkie racuszki :)

Racuchy ze śliwkami

Składniki:

Racuchy ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy ze śliwkami
Śliwki wypestkuj i pokrój w kawałki lub kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł. Do śliwek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. Na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej nakładaj ciasto porcjami (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.