Sposób przygotowania:
Racuszki bez jajek z jabłkamiPierwszy etap przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać do głębokiej miski. Wymieszać z solą, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę na małych oczkach, wycisnąć także sok. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanie jabłek:
Obrane jabłka pokroić w kostkę.
Przygotowanie ciasta:
Do mąki ciągle miksując partiami wlewać mleko. Miksować, aż powstanie masa przypominającą konsystencją gęstą śmietanę, bez grudek.
Dodawanie jabłek:
Na patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby przykrył połowę placuszków. Łyżką wylewać ciasto i smażyć na wolnym ogniu. Gdy spód lekko się zezłoci w wierzch ciasta wetknąć kostki jabłek. Smażyć jeszcze przez minutę.
Smażenie racuszków:
Placuszki przewrócić, smażyć jeszcze dwie minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
biedroneczki
Czekoladka 2