Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Racuszki bez jajek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Placuszki z tego przepisu wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem.

Racuszki bez jajek z jabłkami

Składniki:

Racuszki bez jajek z jabłkami

 

  • 4 szklanki mąki
  • około 0,5 litra mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki bez jajek z jabłkami

Pierwszy etap przygotowania ciasta:

Racuszki bez jajek z jabłkami
Masa z mąki, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i cytryny

Mąkę przesiać do głębokiej miski. Wymieszać z solą, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Z wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę na małych oczkach, wycisnąć także sok. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotowanie jabłek:

Racuszki bez jajek z jabłkami
Jabłka na racuszki pokrojone w sporą kostkę

Obrane jabłka pokroić w kostkę.

Przygotowanie ciasta:

Racuszki bez jajek z jabłkami
Masa na racuszki ma konsystencją przypominać gęstą śmietanę

Do mąki ciągle miksując partiami wlewać mleko. Miksować, aż powstanie masa przypominającą konsystencją gęstą śmietanę, bez grudek.

Dodawanie jabłek:

Racuszki bez jajek z jabłkami
Do smażących się racuszków należy wetknąć kostki jabłek

Na patelni rozgrzać taką ilość oleju, aby przykrył połowę placuszków. Łyżką wylewać ciasto i smażyć na wolnym ogniu. Gdy spód lekko się zezłoci w wierzch ciasta wetknąć kostki jabłek. Smażyć jeszcze przez minutę.

Smażenie racuszków:

Racuszki bez jajek z jabłkami
Racuszki z jabłkami w trakcie smażenia na złoto

Placuszki przewrócić, smażyć jeszcze dwie minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!