Sposób przygotowania:
Drożdżówki ze śliwkami
Mleko podgrzewamy. Do gorącego dajemy zimne masło i odstawiamy do rozpuszczenia. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy do ruszenia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy, cukier, sól, jajka oraz zaczyn. Wlewamy letnie mleko z masłem. Zawartość miski dokładnie mieszamy i zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej rozpuszczonym masłem. Wierzch ciasta smarujemy płynnym masłem. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i dajemy na noc do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pieczenia. Ponownie zarabiamy i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczamy kulki i formujemy wyższy rant. Na środku układamy śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą rozcieramy). Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 st. przez 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy, cukier, sól, jajka oraz zaczyn. Wlewamy letnie mleko z masłem. Zawartość miski dokładnie mieszamy i zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski posmarowanej rozpuszczonym masłem. Wierzch ciasta smarujemy płynnym masłem. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i dajemy na noc do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pieczenia. Ponownie zarabiamy i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczamy kulki i formujemy wyższy rant. Na środku układamy śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką (składniki kruszonki dokładnie ze sobą rozcieramy). Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 st. przez 15 minut.
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję:) Cieszę się, że drożdżówki Ci się podobają :)
Czekoladka 2
robaczek