misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Drożdżówki z marmoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe ślimaczki z marmoladą wieloowocową. Doskonałe na małe co nieco oraz jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Znikają w mgnieniu oka.

Drożdżówki z marmoladą Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Drożdżówki z marmoladą

 

  • Zaczyn:
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z marmoladą
W miseczce mieszamy drożdże, cukier oraz mleko i odstawiamy do ruszenia.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej cukier z wanilią, cukier, sól, jajka oraz zaczyn. Wlewamy letnie mleko z dodatkiem masła. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, szczelnie owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy roladę. Za pomocą ostrego noża tniemy ją na plastry o szerokości około 3 cm. Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temp. 190 st. przez 15 minut.
Drożdżówki z marmoladą
W miseczce mieszamy drożdże, cukier i mleko.
Drożdżówki z marmoladą
Do miski przesiewamy mąką i dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn.
Drożdżówki z marmoladą
Do miski z mąką i dodatkami wlewamy mleko z masłem.
Drożdżówki z marmoladą
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe.
Drożdżówki z marmoladą
Miskę szczelnie owijamy folią.
Drożdżówki z marmoladą
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżówki z marmoladą
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Drożdżówki z marmoladą
Ciasto smarujemy marmoladą.
Drożdżówki z marmoladą
Zwijamy roladę.
Drożdżówki z marmoladą
Drożdżowe ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżówki z marmoladą
Pieczemy w 190 st. przez 15 minut.