Sposób przygotowania:
Drożdżówki z marmoladą
W miseczce mieszamy drożdże, cukier oraz mleko i odstawiamy do ruszenia.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej cukier z wanilią, cukier, sól, jajka oraz zaczyn. Wlewamy letnie mleko z dodatkiem masła. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, szczelnie owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy roladę. Za pomocą ostrego noża tniemy ją na plastry o szerokości około 3 cm. Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 190 st. przez 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej cukier z wanilią, cukier, sól, jajka oraz zaczyn. Wlewamy letnie mleko z dodatkiem masła. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je do miski, szczelnie owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy roladę. Za pomocą ostrego noża tniemy ją na plastry o szerokości około 3 cm. Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 190 st. przez 15 minut.
biedroneczki
misia5
Zgadzam się w 100% :) Domowe drożdżówki są najlepsze :)
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki