p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Racuszki podwójnie truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i szybkie placuszki z truskawkami na jogurcie truskawkowym

Racuszki podwójnie truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki podwójnie truskawkowe

 

  • 1 jogurt truskawkowy 0,1% tłuszczu 250g
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 truskawek do placków + 5 do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki podwójnie truskawkowe
Do metalowej miski wbijamy dwa jajka, wlewamy całe opakowanie jogurtu truskawkowego, dodajemy szczyptę soli, następnie wsypujemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej, dodajemy 1/2 łyżeczkę sody i dokładnie ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do masy 2 łyżki mąki kartoflanej i 1 łyżkę mąki pszennej i dalej ubijamy.Z truskawek obieramy szypułki, kroimy w plasterki i wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy, następnie smażymy na patelni do naleśników racuszki, na rumiano z obu stron, po 4 na raz (z porcji wychodzi 12 sztuk). Racuszki wykładamy na talerz i dekorujemy świeżymi truskawkami. Kto chce więcej słodyczy może je posypać cukrem pudrem.
Racuszki podwójnie truskawkowe
Do metalowej miski wbijamy dwa jajka, wlewamy całe opakowanie jogurtu truskawkowego
Racuszki podwójnie truskawkowe
wsypujemy 2 łyżki skrobii kukurydzianej, dodajemy 1/2 łyżeczkę sody i dokładnie ubijamy trzepaczką
Racuszki podwójnie truskawkowe
Z truskawek obieramy szypułki, kroimy w plasterki i wrzucamy do miski
Racuszki podwójnie truskawkowe
smażymy na patelni do naleśników racuszki, na rumiano z obu stron, po 4 na raz

Tagi:

jajko jajka