olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Racuszki śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smakowity obiad na słodko, ja pamiętam racuszki z podstawówki :)

Racuszki śmietankowe

Składniki:

Racuszki śmietankowe

 

  • 200g mąki
  • 2 łyżi masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2jajka
  • ok.1-1,5 szkl. śmietanki 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i cynamon do smaku
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki cukru udru do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki śmietankowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać . Jajka umyćm wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i startym cynamonem, wymieszać z mąka, solą i śmnietanką., Wyrobić łyżka na gładką i pulchną masę, dodając pod koniec sotpione masło Następnie wymieszac lekko z ubitą pianą z białek. Na gorący tłuszcz kłaść łyżką okrągłe placuszki i smazyć z obu stron. Podawać posypane cukrrem pudrem.