Sposób przygotowania:
Racuszki w moim wykonaniu
Przygotować niezbędne składniki na racuszki. Sparzyć wrzątkiem jajko w celu pozbycia się drobnoustrojów chorobotwórczych. Mleko podgrzać aby było letnie, do ciepłego mleka dodać szczyptę soli, wbić jajko, dodać drożdże suszone lub drożdże w kostce, następnie dodać przesianą na drobnym sitku mąkę, cukier waniliowy, cukier kryształ wymieszać dokładnie wszystkie składniki, można użyć miksera, przykryć całość lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, gdy ciasto podwoi swoją objętość należy ponownie je wymieszać. Banana umyć, obrać ze skórki i pokroić drobniutko w plasterki, dodać do wyrośniętego ciasta i zamieszać. Na patelni rozgrzać olej, i smażyć placuszki na złoto. Podawać z jogurtem o dowolnym smaku. Na wierzch można ułożyć owoce, np. banany.